Tuesday, August 7, 2012

Duit dan sampul raya

Salam sejahtera semua

Selain dari baju dan biskut raya,
duit raya pasti tidak dilupakan.



Semestinya ramai yang menganggap duit raya tu suatu nostalgia..
Masa kecik kecik dulu, bila ziarah rumah orang
bukannya nak makan sangat. Minum dan tunggu tuan rumah beri duit raya.
Dulu, duit raya 10 sen je.. kalau tuan rumah bagi 50 sen, dah dikira kaya..
Bila zaman dah berubah,
duit seringgit diberi dan dari situ mungkin timbul idea untuk beri sampul raya..

Sekarang, masih lagi menjadi budaya masyarakat Melayu memberi duit raya..
Paling sedikit ialah RM1...
kalau anak saudara.. paling kurangpun RM10...
Tahun ni dah ada not RM20.. mungkin boleh upgrade pulak... hehehehe

Sampul raya cantik-cantik..
Kalau nak free, pergi tukar duit kat bank. Banyak la dapat..
Boleh juga dibeli..
Ada juga yang menjadikan hobi mengumpul sampul duit raya..

Apa-apapun, kita perlu tahu erti sebenar berhari raya..
Yang penting biarlah bersederhana..

2 comments:

  1. Klu dlm sampul tu ade rm1 je malu plak... Hihihihi

    ReplyDelete
  2. tak apalah ros..
    sekadar termampu apa salahnya...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...