Wednesday, May 27, 2009

Cikgu... macam mana nak score math?



Cikgu,

"saya teringin nak dapat Maths A..."

"saya tak pernah dapat Maths A"

"kalau dapat Maths A, saya belanja cikgu makan KFC"

"macam mana nak score Maths A?"


Itu antara ayat-ayat puitis yang bermain di bibir munggil anak didikku.

Aku hanya tersenyum-senyum songeh mendengarnya... tak tahulah sama ada aku geli hati, geram atau bangga kerana mereka menyimpan niat untuk cemerlang dalam subjek tu.


Apa yang boleh aku kongsikan pengalaman dan ilmu yang ada sebagai guru Maths sepanjang berkhidmat selama lebih 16 tahun..... maths means practice.... practice... and practice...
...when you want to do maths practice, you must have pen or pencil and rough book......"buku conteng".....

ha... barulah melatops.....

maths ni senang je.. all about numbers.... shapes.... and calculations....

So conclusion.... nak score maths... kena study smart....


Alahai,,, sekarang ni senang nak score maths... boleh guna kalkulator (itupun kalau pandai guna) , buku rujukan berlambak di pasaran dan for SPM candidates, beli je buku koleksi SPM tu,,,, buat sampai lebammmmmm...

paling penting... kena suka subject tu itself dan kenala baik-baik dengan cikgu yang mengajar... barulah berkat..

heheheh...



34 comments:

  1. macam mana pun aku memang tak pandai dan tak berapa nak suka maths dan subjek yang sewaktu dengannya... sebab tue tak jadi cikgu maths.....

    ReplyDelete
  2. sokong2, tp yg lecehnya buku tu lebam bukan kerana latihan, lebam dik sat letak sana sat sini ....

    budak2 ni kadang tak faham apa itu STUDY SMART.. pakai menyemat no.1

    letih2 kita sebagai ibu ni....

    ReplyDelete
  3. Happy Belated Brithday to NURUL FATEHA. Kiss from Auntie Min

    ReplyDelete
  4. Yang sebenarnya kalau murid tu suka akan pelajaran tu nsya allah ia akan dapat apa yg diinginkan...
    Tadi pun saya cakap ngan anak murid saya "walaupun banyak mana nota2 dibagi tp kalau murid itu tidak mahu membaca...tetap akan tidak berhasil"
    betul kan.....
    Yg penting..belajar dan terus belajar.....huhuhu

    ReplyDelete
  5. kak lin..
    kite sgt suke maths..

    btol kata akak..
    kene practice slalu..
    br bleh master in maths..

    ReplyDelete
  6. Saya dulu hari-hari buat exercise maths..paling kurang 5 soalan sehari tapi anak2 saya sekarang ni liatnya nak suruh buat...kononnya pandai dah..hehehe..kadang2 geram pun ada

    ReplyDelete
  7. Salam ctm,
    aku tahu... tapi ko pandai sejarah...

    ReplyDelete
  8. math my fav woo..
    paling suka subjek math..
    tangan ni tak leh lekang dok suka naktekan kalkulator je..
    hehee..

    yup,math ni kena rajin buat latihan dan yg penting budak tu sndiri mesti ada minat nak blajar math..
    tak susah klu betul2 pay attension time cikgu hazlin ngajar kat depan..bila tak tau tanya ler..

    kena korban bli exercise book 3-5keping semata2 nak jdkn ketas conteng..

    ~dolu2 masa skolah masa prep malam abiskan masa dgn buat math je..suko beno haa..hehe..
    Alhamdulillah dr dulu sampai la ni subjek math memanjang dpt A..hehe
    n hate history..huhu

    ReplyDelete
  9. syabar,
    maths kena rajin buat latihan. kalau malas memang tak boleh 'goreng'.. bukan macam subjek bm.

    ReplyDelete
  10. betul tu mummy hanan,
    kita yang cikgu ni pun kena study.. inikan pulak students.

    ReplyDelete
  11. Salam,

    Amieynna Amin,

    kalau terror maths, subject science yg lain ... no problemmm

    ReplyDelete
  12. Tirana,

    bebudak sekarang lebih rela main computer games dari buat maths practice...

    anak akak pun begitulah...

    ReplyDelete
  13. Man,
    ko buat maths macam makan kacang..

    ada kalkulator..

    apa susah..

    hehehe

    ReplyDelete
  14. salam kak lin,
    lama x jenguk sini..sihat?

    ReplyDelete
  15. Salam Kak,
    Saya pun suka MATH... tak yah hasal cam subjek lain... kalu banyak buat latihan... insyaAllah formula pun bleh diingat... :)

    ReplyDelete
  16. salam mimi,

    memang dah lama mimi tak ke mari. akakpun dah lama tak ke sana.. jauh sangat.. hehe..

    ReplyDelete
  17. nurul,

    bila relief kelas akak, boleh la ngajor..

    :)

    ReplyDelete
  18. Kita serupa...i keep on saying to my pupils "DONT READ MATH BUT PRACTICE!"

    ReplyDelete
  19. cik linda,
    selamat datang..

    lepas ni datang lagi..

    ReplyDelete
  20. betul tu Amirul..

    banyakkan latihan.. tentu berjaya

    ReplyDelete
  21. Satu lagi kena fasih dan faham bahasa Inggeris. huhuhuhu......

    ReplyDelete
  22. Juga campur adukkan bahasa bila bercakap atau menulis untuk biasakan cakap Inggeris. Hahahaa....

    ReplyDelete
  23. kena buat latihan sampai buku lebammm.....

    ha! ha! betul tu... kalau kita semak buku latihan anak-anak, kita suka perhatikan buku kerja dulu. kalau bukunya cantik, keras, berkilat, suci murni... emmmm, memang kena leter panjanglah.. tu tanda tak bersentuh, tak berselak...


    ps: wah, rumah dah renovate ye kak lin!

    ReplyDelete
  24. Cikgu,
    Salam. Beautiful blog.

    Tu soalan yang angat bagus. Nak dpt A Maths senang je.

    Saya pernah mengajar Maths (W pun saya bukan options maths).

    Ramai murid saya tingkatan 2 yang tak pernah lulus maths (sejak sekolah rendah).

    Tak ada minat nak belajar maths. Sentiasa fail. Tak ada motivasi.

    Masa peperiksaan awal tahun, saya bagi soalan yang mudah-mudah. Ramai pun yang dapat A. Merasalah pertama kali lulus Maths.

    Sukannya budak-budak tu. Inilah peluang nak motivasi. Nampak ada minat nak belajar Maths. Dan akhirnya boleh juga lulus Maths PMR. Cukuplah, sgb permulaan.

    Selamat bertugas cikgu.

    "Teaching is an art, have fun!"

    ReplyDelete
  25. kak lin... lupa nak bgtau, ari tu ada chat ngan luth... dia kim salam kat akak...
    dah cuti, kn bgtau akak mlalui blog lah plak,...
    apapun, selamat bercoti!!!

    ReplyDelete
  26. Kak Lin,ustazah Nurul take over klas akak??hehehehee....

    ku coba bayangkan..ngeee

    ReplyDelete
  27. Ummi,
    geram je bila tengok student "baca" maths

    ReplyDelete
  28. D'Rimba,
    masa dalam kelas mesti 100% english.

    walau kertas soalan dwibahasa, pelajar saya faham ayat in english..

    jangan marahhh........

    ReplyDelete
  29. lily,
    dulu buku rujukan akak ada satu je. itulah yg digunakan sampai lebam jugak hehehe..

    P/s tukar langsir je.. tak sempat nak renovate macam lily.

    ReplyDelete
  30. mantan,
    terima kasih..

    memang itu cara yang sangat merangsang pelajar yang lemah. sebab tu bila ujian, bagi soalan senang..

    ReplyDelete
  31. nurul,

    waalaikumsalam..

    dah macam lost cantact dengan anakandaku itu...

    selamat berchoti juga...

    ReplyDelete
  32. Man,
    jangan main-main sama itu tc,
    pj pun dia boleh ajar tau...

    nampak je kocik..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...