Bila cuti dah masuk hari yang ketiga, maka bersantai-santailah kami adanya.... Baru je balik dari bermandi-manda kat Teluk Batik, balik rumah dah penat.
Namun hari ni nak buat n3 resepi sambal petai dengan ikan bilis. Haa, yg ini gerenti si ONEZ boleh makan sebab tarak udang....
bahan-bahan:
- ikan bilis
- petai
- bawang kecil, bawang putih, cili kering ~ semua blend
- bawang besar ~ potong bulat
- minyak utk menumis, garam, gula dan air asam jawa.
Cara masak:
- panaskan minyak dan gorengkan ikan bilis ~ jangan garing sangat nanti keras pulak ikan bilis tu.
- toskan dulu ikan bilis yang telah digoreng tu, gunakan minyak yang sama untuk menumis bawang kecil, bawang putih dan cili kering. Tumis hingga naik minyaknya... masukkan petai, garam dan air asam jawa... nak letak gula utk ganti pak aji...
- last sekali, masukkan ikan bilis goreng tadi dan bawang besar dan kacau sebati...
- boleh dihidangkan dengan nasi panas or roti...
apakah ertinya makanan yg sedap begini kepada...
ReplyDeleteorang sakit
GIGI...
selamat bercuti yong......
teman berkerja dikala orang cuti
teman berkerja dikala orang lain berkerja...
bila cuti
.....
jinggo,
ReplyDeletesakit gigi bagi orang lelaki adalah sakit yang paling sakit pernah dirasai. bg ibu spt saya, apalah sangat sakit gigi jika dibandingkan dengan sakit ketika melahirkan...
makanan yang sedap tu hanya untuk orang yang tak sakit gigi atau orang yang nak melahirkan...
orang sihat saja yang boleh makan sambal petai tu...
Ya Allah Kak Hazlin..sambey potai! Sodopnya..tq kerana berkongsi resipi..
ReplyDeleteSelamat bercuti
Buek podeh-podeh, baru Rao. Kono pulo potai Biduor, huh pak ai..
ReplyDeleteisnin cuti?
ReplyDeletesempena besday sesape ke ??
lalala~
adoiiii..
ReplyDeletesodapppnyeee....
tapi para tandas2 bersedia la ye baunye..
hehe...
slamat bercuti..
:p
malas nak komen panjang2... santapan mata ni mmg menyakitkan hati melihatnyaaaa...kuikuikui... zoooommmmmmmm pi pasar beli petai dan udang galah gitu... masak sndiri pueh hati... hehehe... apapun resepi akak ni mmg mmbuka seleraaaa owg jer.... best! taruk resepi minang la pulakkkk yer...
ReplyDeletesambal petai...story no use...tapi mak saya buat kuah dia pucat sket...ehehehe...
ReplyDeletemakan dgn nasi panas, telur goreng atau ikan kering... dua tiga kali boleh bertambah nasi.. kan kak lin.. kann kannn
ReplyDeleteSelamat pagi cikgu...
ReplyDeleteSori, lama anak murid ni tak tanya khabar cikgu. Aapa2 pun, anak2 murid mana boleh lupa cikgu...
he he he.... nak lupakan sakit perut ni...
Ida,
ReplyDeletetak boleh selalu buat sebab.. bil air akan naik... bau koncing!
Cikgu Nazeri,
ReplyDeleteiko potei ulu geruntum..
joe,
ReplyDeletethankx for coming..
cuti sebab birthday sultan Azlan.
Man,
ReplyDeletebau pun, baulah! janji makan sodop!
kabussenja,
ReplyDeletememang masak sendiri baru sedap!
Elmariachi,
ReplyDeletesalah satu menu yang paling istimewa yang akak suka.
Lily,
ReplyDeletemenambahkan jumlah air liur.. hehehe
syabar,
ReplyDeletedah sihat ke?
mmm...sedap nampaknya but too bad...both me and hubby tak dpt makan petai coz panas. and my hubby tak suka bau dia. Tapi tak pe lah...I bole cuba resepi ni tapi tak perlu taruh petai kan...i remember nasi lemak daun pisang now....
ReplyDelete