Sejak aku berkeluarga, makanan ini memang disukai oleh anak-anakku. Aku tak pasti bagaimana cara buatnya. Tapi ia adalah tepung beras yang dikukus. Dimakan dengan kelapa parut dan juga gula. Dolu-dolu gula putih je. Sejak dua menjak ni je digunapakai gula merah
Gambor kredit utk cik gugel ye...
Sekarang ni kalau jalan-jalan kat pasar malam, ada pulak putu mayam perisa pandan. Warna hijo.. aku belum nak mencuba yg perisa pandan. Maklum saja.. aku ni konservatif sket.. biar yg ori.
mungkin suatu hari aku boleh mencuba resepi b/m nak buat putu ni.
So, sesapa yg ada resepi paling senang nak buat putu ni boleh email kat aku okay....
untie, memang sedap..
ReplyDeletemakan sikit tak pueh..
resepi yg paling mudah.... kua duit, beli dan bayar.
ReplyDeletememang sedap cgu
ReplyDeletetapi kat tempat saya...
orang india yg jual.
terbayang macam2 masa dia buat...
tak sior...teman !
he.....
alamak tanya le kat cik maniam...hee..hee.. cik mayam ke...
ReplyDeleteLuth,
ReplyDeletememang jadi macam ketagih tau.
OneZ,
ReplyDeletememang resepi terbaik kat dunia.
ha..ha..ha..
jinggo,
ReplyDeletetak nampak.. jangan dibayangkan...
janji sedap!
azreen,
ReplyDeletenanti kita tanya kat nyana kot?
ngeh..ngeh..ngeh..
Salam Kak Lin.....adoiyaiiii
ReplyDeleteDah lama Gua tak menyinggah nih!!!!
Tetiba TOPIK putu Mayam lah Pulak!
Ader saper2 tahu pasal aper menda nih nama PUTU MAYAM ? hehehehhehe
Gua ponk minat gak ngn menda nih Kak!!
tu la..
ReplyDeleteingat jugak kat akak.
akakpun dua tiga menjak ni dah slow bertenet!
salam cikgu.. salam kenal.. cikgu nie mengajar di sekolah mane yer? sebab mar nie di UK.. skrg tgh bt thesis utk MASTER.. ingat, klu cikgu ade contact cikgu2 lain.. utk bt kaji selidik untuk thesis.. thanks.. please respond.. come n visit my blog.. thanks..
ReplyDeleteHeehee.. Syedap jugekkk.. Slalu bulan pose je ade.. Huhu.. Jadinya balas dendam, maka ku beli 2 hengget.. 8 keping ku makan sorang2.. Haha.. =p
ReplyDeleteDulu mak slalu buat gak mende ni.. Tapi tak tau laa resepinya ade lg tak.. Kalo ade, nnt kita bg tau akak eh.. Huhu..
Warne hijo pn okey jek kak.. Rasanya takde laa pandan sgt pn.. Kaler hijo jek lebey.. Haha.. =)
salam..akak pun minat makan putu mayam..yang warna hijau tu pun sedap..skrg ni dah ada org melayu jual..jadi taklah beli org india/mamak..
ReplyDeletemar,
ReplyDeleteakak ngajor di sm teknik manjung.
akak selalu jugak nak dtg k blog mar, tp selalu sgt 'hang'..
tu yg jrg singgah tu.
dr farhana,
ReplyDeleteakakpun suka sangat ......
tp bila dah berfamili ni buat-buatla tak gelojoh depan anak-anak...
hehhe...
salam kak Ina,
ReplyDeletenanti saya nak try yg hijo pulak..
Yang ni kita panggil kat sini..putu mayang tapi berbeza dari segi pelengkapnya..meaning kalom kat sini mee dari tepung beras tu kita makan cicah dengan kuah pekat campuran santan, telur, air daun pandan dan gula (yg dimasak. Bila I beli nanti, I will post kan show kat akak rupa bentuk dia yea.
ReplyDeleteUmmi,
ReplyDeletelagi banyak pencicahnya....
kalau boleh post n3 siap dengan resepi tau... :)