Thursday, June 25, 2009

Oh putu mayam...

tak tahu macam mana datangnya nama putu mayam tu? Tapi ini antara makanan kegemaranku. Sejak dulu arwah abah memang suka makan putu mayam. Diturun dan diwariskan padaku.

Sejak aku berkeluarga, makanan ini memang disukai oleh anak-anakku. Aku tak pasti bagaimana cara buatnya. Tapi ia adalah tepung beras yang dikukus. Dimakan dengan kelapa parut dan juga gula. Dolu-dolu gula putih je. Sejak dua menjak ni je digunapakai gula merah

Gambor kredit utk cik gugel ye...


Sekarang ni kalau jalan-jalan kat pasar malam, ada pulak putu mayam perisa pandan. Warna hijo.. aku belum nak mencuba yg perisa pandan. Maklum saja.. aku ni konservatif sket.. biar yg ori.

mungkin suatu hari aku boleh mencuba resepi b/m nak buat putu ni.

So, sesapa yg ada resepi paling senang nak buat putu ni boleh email kat aku okay....

18 comments:

  1. untie, memang sedap..
    makan sikit tak pueh..

    ReplyDelete
  2. resepi yg paling mudah.... kua duit, beli dan bayar.

    ReplyDelete
  3. memang sedap cgu
    tapi kat tempat saya...
    orang india yg jual.
    terbayang macam2 masa dia buat...

    tak sior...teman !
    he.....

    ReplyDelete
  4. alamak tanya le kat cik maniam...hee..hee.. cik mayam ke...

    ReplyDelete
  5. Luth,
    memang jadi macam ketagih tau.

    ReplyDelete
  6. OneZ,
    memang resepi terbaik kat dunia.

    ha..ha..ha..

    ReplyDelete
  7. jinggo,
    tak nampak.. jangan dibayangkan...

    janji sedap!

    ReplyDelete
  8. azreen,
    nanti kita tanya kat nyana kot?

    ngeh..ngeh..ngeh..

    ReplyDelete
  9. Salam Kak Lin.....adoiyaiiii
    Dah lama Gua tak menyinggah nih!!!!


    Tetiba TOPIK putu Mayam lah Pulak!

    Ader saper2 tahu pasal aper menda nih nama PUTU MAYAM ? hehehehhehe

    Gua ponk minat gak ngn menda nih Kak!!

    ReplyDelete
  10. tu la..
    ingat jugak kat akak.

    akakpun dua tiga menjak ni dah slow bertenet!

    ReplyDelete
  11. salam cikgu.. salam kenal.. cikgu nie mengajar di sekolah mane yer? sebab mar nie di UK.. skrg tgh bt thesis utk MASTER.. ingat, klu cikgu ade contact cikgu2 lain.. utk bt kaji selidik untuk thesis.. thanks.. please respond.. come n visit my blog.. thanks..

    ReplyDelete
  12. Heehee.. Syedap jugekkk.. Slalu bulan pose je ade.. Huhu.. Jadinya balas dendam, maka ku beli 2 hengget.. 8 keping ku makan sorang2.. Haha.. =p

    Dulu mak slalu buat gak mende ni.. Tapi tak tau laa resepinya ade lg tak.. Kalo ade, nnt kita bg tau akak eh.. Huhu..

    Warne hijo pn okey jek kak.. Rasanya takde laa pandan sgt pn.. Kaler hijo jek lebey.. Haha.. =)

    ReplyDelete
  13. salam..akak pun minat makan putu mayam..yang warna hijau tu pun sedap..skrg ni dah ada org melayu jual..jadi taklah beli org india/mamak..

    ReplyDelete
  14. mar,
    akak ngajor di sm teknik manjung.

    akak selalu jugak nak dtg k blog mar, tp selalu sgt 'hang'..

    tu yg jrg singgah tu.

    ReplyDelete
  15. dr farhana,
    akakpun suka sangat ......

    tp bila dah berfamili ni buat-buatla tak gelojoh depan anak-anak...

    hehhe...

    ReplyDelete
  16. salam kak Ina,
    nanti saya nak try yg hijo pulak..

    ReplyDelete
  17. Yang ni kita panggil kat sini..putu mayang tapi berbeza dari segi pelengkapnya..meaning kalom kat sini mee dari tepung beras tu kita makan cicah dengan kuah pekat campuran santan, telur, air daun pandan dan gula (yg dimasak. Bila I beli nanti, I will post kan show kat akak rupa bentuk dia yea.

    ReplyDelete
  18. Ummi,
    lagi banyak pencicahnya....
    kalau boleh post n3 siap dengan resepi tau... :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...