Tuesday, October 21, 2008

Jalan-jalan ke Penang *Episod 2*

Sebenarnya aku dah banyak kali pegi Penang. Kali pertama menjejakkan kaki ke Penang, kalau tak silap la, ialah masa aku Tingkatan 1(1981). Masa tu aku ikut rombongan kakak sepupuku, Kak Esah, pegi PESTA PENANG. Orang Penang mesti tau. Sekarang ni ada lagi ke PESTA PENANG? Tempat yang famous untuk dilawati ialah Pagoda, Taman Ular, dan pastinya tapak pesta di Sg Nibung. Masa tu KOMTAR pun tarak wujud lagi...


Bila aku belajo di Kulim, Penang adalah destinasi yg paling kerap aku pegi. BM tempat lepak aku. Cikgu-cikgu Matrikulasi aku pun (yg bujang..) suka ajak kami merendek. Kadang-kadang sekadar naik feri dan patah balik. ha.. ha.. pecah rahsia...


Dan selepas lebih 20 tahun, aku masih suka untuk ke Penang lagi. kali ini bersama keluarga tersayang. Aktiviti kami lebih kepada bersantai sambil makan dan pegi jugak la melawat tempat yang rasanya bagus untuk anak-anak. Sekurang-kurangnya waris kami nanti akan mengenang kami suatu hari kelak......



"dulu tuk daddy dan tuk mummy suka bawa papa adik beradik pegi Penang... sekarang giliran papa pulak..bawak.. anak-anak papa..."



Berangan apa salahnyakan... :)))))



Pada Episod 2 ni, aku bawa warisku melawat ke Port Cornwallis. Agak lewat petang kami tiba di situ. Tutupnya jam 6 petang. Selepas sesi bayar tambang, kami round jenguk-jenguk apa yang patut. Kami tak lepaskan peluang utk tulis nama kat buku pelawat. Paling best bila tengok Ikhwan pegang senapang. Nak tergelakpun ada. Maka bergambo-gambo le kami di situ. Mudah-mudahan warisku suka subjek Sejarah... Walaupun maknya tak berapa... At least dia tahu siapa sebenarnya yang buka Penang. Francis Light atau siapa???? Cikgu Sejarah mesti tau.

Carta mengisahkan penerokaan tanah oleh orang Melayu

Meriam Seri Rambai -asalnya dihadiahkan oleh Belanda kepada Sultan Johor. Namun diberi kepada orang Acheh dan ditempatkan di Kuala Selangor. Akhirnya dirampas oleh British dan diletakkan di Port Cornwallis pada 1871. Kepercayaan penduduk tempatan- wanita yang tak boleh mengandung akan mengandung jika meletakkan kalungan bunga di mulut meriam...Wallahualam .

Sebelum balik ke Manjung, kami sempat menjengah Botanical Garden. Nurul nak cari key-chain. Nak bagi souvenir kat kawan-kawan. Sambil tu tengok monyet-monyet yang kelaparan. Sekejap je kat situ. Lepas makan ais krim, kami chowwwwwww........


........sekian Episod 2.......menyusul nanti Episod 3.....

Episod Jalan-jalan ke Penang.>>>Episod 1

4 comments:

  1. Kak Lin....sebenornye Penang dibuka oleh Mamak Maidin yang empunya kedai nasik kandar Line Clear tu.....bukan Pranches Lite!!

    ReplyDelete
  2. orangrawa,
    ko memang lawak. ni mesti sejarah ... out ni...

    ReplyDelete
  3. anak bujang akak sama beso ngan papa dia ek...

    ReplyDelete
  4. miim,
    waris nenek moyangnya. memang besar-besar. Lagipun, makan cukup :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...