Sunday, August 29, 2010

cuti yang macam-macam

"abang kenapa kedai jahit tepi ni tak bukak lagi? cuti lg kot? yela semalam nuzul quran, hari ni ada apa-apa perayaan cina ke? chap goh mei ke, ching bei ke ?"

"ah, mengarutla.. cuba tengok jam tu.. baru 9.30 pg.. kenapala kita keluar awal sangat. cina tu tidor lagi.. takpun tengah makan.. tak apalah, kita pergi petronas dulu, isi minyak"

$#%@&&

"la.. tak bukak lg? jom kita pegi billion dulu. boleh jugak terus bayar zakat.."

selepas selesai bershopping, hampir jam 1.00 baru aku selesai berurusan dengan apek kedai tu.. bila agaknya aku boleh mula menjahit baju raya..
"lu datang petang-petang sikit.. takpun malam.. tp jgn lebih pukul lapan sebab kedai dah nak tutup..."

telekong yang aku basuh pagi tadipun dah nak kering. banyak pasang sekaligus aku basuh termasuk telekung hadiah daripada pn pengetua yang nak pencen next week... alhamdulillah.. boleh pakai sembahyang raya tahun ni...



ha.. cantik tak telekung ni?...
banyak betul kerawangnya..
i like!
tqvm pn siti..
(boss besar nak bersara 1 sept ni..)


"petang nanti abang jangan lupa beli kelapa parut dan pewarna hijau.. malas nak blend daun pandan.. and for sure.. gula kabung.."

...aku terlena sambil tengok shiela rusli n "ketuk-ketuk ramadhan" nya...

"aduhai abang sayang.. kenapalah abang tak pesan pada akak yg parut kelapa tu suruh ambil yg putih aje... kan dah lebam je rupa ondeh-ondeh ni... "

so, tak payah gatal-gatal nak snap rupa paras dak ondeh tu masuk blog... ha, jumaat dah masak popia goreng untuk berbuka puasa... semalam sabtupun nak popia goreng lagi.. itu belum lg nak goreng kueh teow.. nasib baik week end ni cuti lama.. tak kesah nak memasak. janji ada orang tolong. setakat beli kat pasar ramadhan yang belum tentu sedap, lebih baik masak sendiri.. penat sikit.. tp insyaAllah.. ganjaran pahalanya banyak..



ramai rakan-rakan blogger dok tayang menu berbuka puasa je..
apa kata akak tayang pulak menu bersahur..
4.30 pagi dok menggoreng ayam..
ini hasilnya..
ayam kicap bersos tiram..

nak menu ke?
tungguuuuuuuuu....

2 comments:

  1. setia menanti resepi itu..
    hehe.. mcm ayam kicap...
    tp yg spesel ada sos tiram..
    emm...

    ReplyDelete
  2. Kalau saya bangun sahur untuk panaskan masakan je..tak larat nak masak-masak lagi subuh tu kak. Rajin betul lah akak ni:)

    Nampak sedap lagi...so saya pun rela menanti akan resepinya...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...