akak ni kalau masak, main campak-campak je. tak pandai pulak nak create resepi... tp sebab ada yg dah menunggu-nunggu resepi ni... buat jugak la... sorry ye kalau tak menjadi..
bahan-bahan.
- ayam sebelah (untuk 5 orang makan)
- 3 sudu cili kisar
- serai sebatang - dihiris kasar
- bawang kecil 5 ulas ~ tumbuk
- bawang besar sebiji ~ hiris bulat
- bawang putih 2 ulas ~ diketuk
- seinci halia ~ dihiris
- lada benggala ~ potong dadu
- sebiji tomato, dibuang biji ~ dipotong dadu
- 5 sudu sos tiram
- 2 sudu sos cili
- kicap
- setengah cawan air
cara memasaknya:
- gorengkan ayam yang telah digaul dengan garam kunyit. ketepikan.
- tumiskan bawang kecil, bawang putih, halia dan cili kisar hingga betul-betul masak.
- masukkan sos tiram, sos cili, dan kicap~kacau hingga mendidih dan masukkan air.
- setelah betul-betul mendidih, masukkan ayam yang telah digoreng tadi, bawang besar, serai, lada benggala dan tomato.
- masukkan garam secukup rasa..
- masak hingga kuah agak pekat..
sedia dihidang bersama nasi putih...
selamat bersahur dan berbuka puasa..
Saye pon masak kicap arini Kak Lin.. Heehee.. :)
ReplyDeletesedap juga tu buat lauk sahur...
ReplyDeletetnx a lot...an idea for tomorrow ^.^
ReplyDeleteadik bakal doktor....
ReplyDeleteresepi akak nipun guna kicap. saje je pelbagaigayakannya.
selamat berpuasa ye hana..
elmariachi,
ReplyDeletesahur ni kena gaya menunya, bertambah dua tiga kali..
UmmiRosma,
ReplyDeletekita change menu ye.. tp your sheperd's pie tu memang menyelerakan..
eishh.. eishh.. eishh.. MENYELERAKAN SUNGGUH ;D
ReplyDeletesalam ramadhan buat kamu..sekali-sekali cikgu bagi resepi tentu terbaikkan.
ReplyDeletesemuga demam dah bertambah baik..susah gak ek bila cikgu demam
along,
ReplyDeletebila-bila free dan rajin..boleh cuba ...
kak ina kl,
ReplyDeleteboleh le masak sikit-sikit.... tp tetap tak boleh lawan akak..
alhamdulillah dah banyak baiknya.. tinggal suara je yg masih serak..
aahhh.. sedap nye kak lin ooii..
ReplyDeletenak try la..
thanks yer..