Saturday, December 12, 2009

shopping shopping shopping


Bukan shopping handbag... atau baju.. atau tudung.. hehehe

Aku pasti bagi ibu-ibu yg anak-anak dah sekolah... masuk je bulan disember.. berpusu-pusu bershopping sakan...

baju, seluar, kasut, stokin, beg.. .. semua nak baru. itu belum lagi buku-buku dan peralatan tulis... belum lagi yuran sekolah (nasib baik buku teks free..)

sorang anak je seratus.. itu untuk pakej dua pasang baju dan sepasang kasut...

kalau tiga orang? lima orang?

bagi yg mampu ok lagi... yg tak mampu, pakai je baju, beg, kasut lama.. itupun kalau elok lagi dan yang penting muat... kalau cuti sekolah bertambah tembam?... silap-silap yg baru pun tak jual.. terpaksa tempah..
macam ikhwan (teruna sulung).. seluar terpaksa tempah kat kedai.. RM70 .. ha amik kau...
tu baru sepasang...


kedai sekarang ni kedekut sangat nak bg diskaun.. bagi free gift pun sekadar sebotol pemutih kasut... kalendarpun kena mintak..

sekarang ni semuanya mahal. anak-anakpun demand lebih.... mak ayahpun ikut je... janji anak nak pegi sekolah...

So, ibu bapa yg belum shopping baju/peralatan sekolah anak-anak, jom... jangan tunggu last minute, nanti first day sekolah.. ada pulak anak-anak yg pakai kasut/baju lusuh tahun sudah...

8 comments:

  1. beli kain sekayu. tiap tahun potong dan jahit je.

    ReplyDelete
  2. Betul tu zaaba, dah lama dah akupun buat macam tu, Cuma tahun ini je aku tukar selera sikit ada baju yang beli kain dan tempah, ada juga beli baju yang dah siap di hypermarket.
    Tahun selepas raya haji aku dah beli semua baju sekolah anak-anak. Last minit takut tak de size

    ReplyDelete
  3. sibuknya makayah seminggu 2 ni...saya nak tunggu orang lain beli dulu kut.....

    ReplyDelete
  4. Suasana yang sama kat Brunei ni KakLin..tapikan herannye...masih ramai yg pegi ke border tuuu....Miri Sarawak or KK Sabah nak shopping sambil vacation..heheh although kat sini dah mula grand sale. hehehe


    My hubby and I barulah nak merasa shopping barang sekolah bebudak ni...aduhai...

    ReplyDelete
  5. OneZ,
    pengalaman tahun ni.. sepasang baju je yg siap...
    terpaksa beli siap je...

    baju anakpun dah tukar kaler...

    ReplyDelete
  6. anjang,
    tak berani beli sekayu tu...silap-silap duk bawah katil je.. hehehe

    ReplyDelete
  7. jinggo,
    jgn lambat-lambat.. nanti size habis...

    ReplyDelete
  8. UmmiRosma,
    dorang pegi border sebab ada alasan g "oversea" hehehe...

    akakpun kalau dekat brunei, mesti i go there...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...