Tuesday, November 10, 2009

Udang galah bercili


macam dah lama sangat tak letak resepi kat sini....
ramai jugak yg bertanya, mana resepi baru?

sebenarnya dah lama dah masak udang ni
pergi pasar nak beli ikan keli tapi terjumpa pulak si udang galah..
resepi paling simple..

Bahan-bahan:
1. Udang galah (5 ekor ~ cukup seekor seorang)
2. 5 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih
3. 3 sudu paste tomyam
4. 3 sudu cili kering (blended)
5. daun bawang
6. kobis bunga..

Cara-cara memasak:
1. Bersihkan udang, gaul kunyit garam dan goreng sebentar, angkat (tos)
2. Tumis pulak bawang hingga naik bau dan garing, masukkan cili kering dan paste tomyam
3. agak-agak dah naik minyak, masukkan udang yg digoreng tadi, kobis bunga, garam, gula secukup rasa...
4. Hiaskan dengan daun bawang..

14 comments:

  1. teringin la pulak... esok nak cari kat pasar malam la...

    ReplyDelete
  2. cg nazeri..
    suh owang ghumah masak..

    ReplyDelete
  3. Kak lin.. Masakkan saye leh.. Hehe..

    ReplyDelete
  4. Cukup ke sekor sorang tu? kalo saya mesti 2 or 3 ekor...hehehe tak terfikir lagi bab cholesterol bila dah berdepan dgn udang galah ni :D


    Kalo kat sini harga sekilo BND$12, kalo kat sana berapa?

    Oh ya...ada special entry buat akak...*winks*

    ReplyDelete
  5. hana,
    mai datang umah akak...
    laksa johorpun boley...

    ReplyDelete
  6. salam hujung tahun kak lin...
    ha ha anak sumer dah habis exam mesti akak lega.. tak jalan mana mana cuti ni...

    ReplyDelete
  7. kak Lin, tengok gambar tu pun dah meleleh air liur...hehehe..esok gi pasar, boleh cari udang galah dan cuba resepi kak lin ni..Kena salin resepi ni siap-siap...

    ReplyDelete
  8. ummirosma,
    thanks for the special ntry... malu weh.. akak tak sempat-sempat jugak buat.. hehehe

    ReplyDelete
  9. anjang,
    terai.. pas tu send kat manjung ni..

    ReplyDelete
  10. lily,
    memang lega anak dh abih exam.
    tengah tunggu result pulak.
    tak jln kemanapun.. ada tugas sedang menunggu...

    may be ke kelantan kejap sebab sepupu kawin

    ReplyDelete
  11. tirana,
    nanti tirana masak sesedap rasa n boleh post ke manjung.. hehehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...