Tuesday, November 10, 2009
Udang galah bercili
macam dah lama sangat tak letak resepi kat sini....
ramai jugak yg bertanya, mana resepi baru?
sebenarnya dah lama dah masak udang ni
pergi pasar nak beli ikan keli tapi terjumpa pulak si udang galah..
resepi paling simple..
Bahan-bahan:
1. Udang galah (5 ekor ~ cukup seekor seorang)
2. 5 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih
3. 3 sudu paste tomyam
4. 3 sudu cili kering (blended)
5. daun bawang
6. kobis bunga..
Cara-cara memasak:
1. Bersihkan udang, gaul kunyit garam dan goreng sebentar, angkat (tos)
2. Tumis pulak bawang hingga naik bau dan garing, masukkan cili kering dan paste tomyam
3. agak-agak dah naik minyak, masukkan udang yg digoreng tadi, kobis bunga, garam, gula secukup rasa...
4. Hiaskan dengan daun bawang..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Meleleh ayer liuor ku..
ReplyDeleteteringin la pulak... esok nak cari kat pasar malam la...
ReplyDeletecg nazeri..
ReplyDeletesuh owang ghumah masak..
syabar,
ReplyDeleteselamat menjamu..
Kak lin.. Masakkan saye leh.. Hehe..
ReplyDeleteCukup ke sekor sorang tu? kalo saya mesti 2 or 3 ekor...hehehe tak terfikir lagi bab cholesterol bila dah berdepan dgn udang galah ni :D
ReplyDeleteKalo kat sini harga sekilo BND$12, kalo kat sana berapa?
Oh ya...ada special entry buat akak...*winks*
sodapnyo eden nak torai ni
ReplyDeletehana,
ReplyDeletemai datang umah akak...
laksa johorpun boley...
salam hujung tahun kak lin...
ReplyDeleteha ha anak sumer dah habis exam mesti akak lega.. tak jalan mana mana cuti ni...
kak Lin, tengok gambar tu pun dah meleleh air liur...hehehe..esok gi pasar, boleh cari udang galah dan cuba resepi kak lin ni..Kena salin resepi ni siap-siap...
ReplyDeleteummirosma,
ReplyDeletethanks for the special ntry... malu weh.. akak tak sempat-sempat jugak buat.. hehehe
anjang,
ReplyDeleteterai.. pas tu send kat manjung ni..
lily,
ReplyDeletememang lega anak dh abih exam.
tengah tunggu result pulak.
tak jln kemanapun.. ada tugas sedang menunggu...
may be ke kelantan kejap sebab sepupu kawin
tirana,
ReplyDeletenanti tirana masak sesedap rasa n boleh post ke manjung.. hehehe