Wednesday, September 2, 2009
Rendang minang
Bulan puasa ni kadang-kadang tak berselera nak makan waktu bersahur... makanya terlebih rajin nak masak rendang minang ni sebab senang je masaknya. Cuma kena banyak sabar sebab lama nak mengacaunya dlm kuali... Rendang ni adalah dari resepi arwah mak mertua. Bukan time raya aja dibuatnya, bila ada kenduri.. hidangan ini adalah wajib... tu yang menantunya sampai pandai masak tu...
Bahan-bahan:
Bahan A
500 g daging lembu ~ dipotong tebal (sebab nak masak lama)
2 helai daun kunyit
Santan dari sebiji kelapa
3 sudu besar kerisik
3 sudu besar minyak masak
gula garam secukup rasa
Bahan B
10 tangkai cili kering
15 biji cili api
10 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 inci lengkuas
2 batang serai
Cara masak:
1. Semua bahan B di kisar halus.
2. Panaskan minyak dan tumis semua bahan B sehingga naik minyak.
3. masukkan daging dan kacau sehingga air daging hampir kering.
4. Masukkan santan dan kacau sehingga daging empuk.
5. Akhir sekali masukkan kerisik dan daun kunyit serta garam gula secukup rasa.
6. Kacau hingga agak kering dan naik minyak...
tips masak rendang ni, api kena sederhana dan selalu dikacau. rendang ni tak perlu dipanaskan sehingga dua hari...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Bolan posa cenggini...
ReplyDeleteterliur nengok nya....
:)
salam kak..
ReplyDeletewah...!!rendang minang...mama selalu buat masa raya...memang sekali hadap je kak...tapi yg tak tahannye menunggu nak kering tu..jenuh..!! tapi sodap eh....!!HEHEHE....
Lin,
ReplyDeleteSodap tu!
Daging kerbau boleh tak?
tc,
ReplyDeleteitu dugaan di bulan puasa..
lillies,
ReplyDeletememang sodap!
mantan,
ReplyDeleteayam ko kobau... sodap juo!
Saya nak cuba buat.... mesti SODAP!!!
ReplyDeletesedap nih..
ReplyDeletenak try buat lah...
kat rumah ade daging... hehehee.. pastu leh tayang kat blog... ihikkkss
Yang ni memang favourite saya ni KakLin. Rasa nak minta hantar lah pegi Brunei. I loveb rendang Minang ni seeeeedaaapppp. Pekena lagi dgn lemang..aduiiii....
ReplyDeleteTnx for the recipe...mesti buat punye... ;)