Tuesday, April 28, 2009

Masih merajuk dengan cikgu?


"Cikgu... saya nak pergi toilet"

"Ahhhh... sorry, from last week saya dah kata time saya mengajar, 'no toilet please.....' , saya tak ndak ada yg ambik kesempatan pegi toilet konon nak basuh muka, nak kencing bla.. bla... tapi hisap rokok!
cukup sekali saya terkena... kena tipu hidup-hidup.. so sesapa yg nak ke toilet, sila pergi bukan waktu saya.. okay? Ha.... Mat (bukan nama sebenar) sila duduk!"

Aku masih mengingati dialog antara aku dengan Mat... dah hampir seminggu dialog tu berlalu, namun selepas hari Mat tak kuizinkan ke tandas, ada riak-riak merajuk di wajahnya.

Hari ini aku masuk lagi ke kelas Mat. Sesekali dari ekor mataku aku tahu Mat masih lagi merajuk denganku... ya... mungkin juga masih marah denganku... Bila aku melihatnya, Mat pantas mengalihkan pandangannya dariku... Mat seperti 'malas' nak berurusan dengan subjek yang ku ajar. Mat juga cuba untuk tidak ketawa bersama kawan-kawannya bila aku membuat cerita kelakar. soalan yang kutanya juga tidak dijawabnya.. dan di penghujung waktu, aku lihat Mat lena....

Mat yang kukenali hampir 4 bulan adalah seorang pelajar yang sangat rajin membuat kerja sekolah dan selalu respon pada soalan yg diajukan walaupun salah... Panjang sungguh rajukmu wahai anak didik ku...

"Dia demam la cikgu... dah dekat seminggu dia tak sihat.." adu si Amin (juga bukan nama sebenar) bilaku tanyakan Amin kenapa Mat lena...

Aku tersenyum bila mendengar jawapan Amin. Jauh disudut hati ini aku berkata.... "Mat masih merajuk dengan cikgu"

20 comments:

  1. pujuk la balik si mat tu, sian dia cikgu

    ReplyDelete
  2. Sy saksi K.lin 'ditipu idup~idup'
    heheheeeee.......

    Pangg!!!!!


    ~sy pun ada kes 'merajuk' ni jgk.....
    Ditegur skit terus merajuk...
    macam kita plak yg bersalah...
    padahalnya, kita tegur benda yg baik....
    jgn memain dlm kelas...

    berbudak skrg, tak bleh ditegur....
    ~

    ~K.lin, beli jer lolipop koperasi tu tuk pujuk mat tu...
    Erk, mat? Mat bunga ker?

    huwahuwa,.....

    ReplyDelete
  3. salam hazlin...ida pernah merasa jadi cikgu..tapi itu lama dulu,sekarang ni lagi berat cabaran jadi cikgu ye..
    budak2 sekarang lagi cerdik dan banyak akal..mudah2an semua cikgu2 sentiasa tabah mendidik anak bangsa.

    ReplyDelete
  4. Salam Faizal,
    thanks sudi jengah blog saya.

    bab nak memujuk tu yg lemah semangat tu..

    mungkin boleh pujuk dengan belanja makan kot...

    ReplyDelete
  5. nurul,
    hahaha... masa tu akak marah tahap gaban! maklum saja diriku telah ditipu..


    bebudak ni kalu merajuk, kita pulak kena pujuk.

    Bila cikgu merajuk??

    oh tidak....

    ku tak ingin merajuk.. buruk...

    ReplyDelete
  6. Ida,
    jadi cikgu zaman sekarang memang lain sesangat dengan zaman kita dolu dolu...

    banyak sangat cabarannya...

    ReplyDelete
  7. kitak sokong bak kate Cikgu Nurul..
    ape kate kak Lin pegi beli lolipop kat koop baru doposen..bagi kat die..
    gerenti sejuk balik ati yg panazzz tu..hahaa..memcm budak skrg..

    dlu penah ade rakan sekelas saya time skolah rendah ler mmg betul tak tahan nak buang air beso..cikgu math saya keras tak bagi pegi jugak..last2 die terbuang dalam slua..hehe..naya je kak..
    juz imagine jika budak skola menengah..adoiiii..
    hehee..

    kdg2 kak,bebudak nih klu cikgu yg dorg slalu respek,tak penah miss buat homework yg dberi,ikut kata cikgu..skali cikgu fav die tu marah die,mmg kecik ati depa..
    punah harapan..
    chewwaaaahhhh..
    (:p pengalaman nih)..

    ReplyDelete
  8. majuk minta dipujuk tu...ihiks...

    ReplyDelete
  9. cikgu ni ibarat parent ke 2 bagi diorang bebudak tu...so, anggaplah cam anak sendiri....itu jer...

    ReplyDelete
  10. Man,
    seronok jugak nak tunggu sampai bila si Mat ni nak merajuk. 2 minggu lagi ada exam..

    kata orang merajuk pada yang sayang kan? kan?

    for your info, dedolu memang ada student kami yg terken... dlm exam hall sebab takut nak g toilet. kesian budak tu...

    jika benar apa salahnya.. tp tu la, kerana kengkawan yg hampeh, .. emmm emmmm...

    ReplyDelete
  11. el mariachi,

    kalau anak akak, akak dah peluk peluk dah.

    ini dah la anak orang... jantan pulak tu..eish.. eish

    ReplyDelete
  12. ngengada la pulak...kalau aku, lagi la aku buat tak tau budak gitu. mau kena sekeh ada la.

    ReplyDelete
  13. OneZ,
    ada pro dan kontra dalam mendidik anak-anak. ada anak-anak yg makan ajar jika dimarah dan ditengking.

    ada anak-anak yang kena lemah gemalai bila mendidik.

    Kalau ikutkan hati memang nak sekeh-sekeh...

    ReplyDelete
  14. awat kak lin?? ada budak tipu kak lin p berasap dlm toilet ke??

    Tak yah pujuk la mat yang bukan nama sebenar tu... Tapi sian jugak kalo dia betoi2 nak buang air waktu tu... Nasib tak "teburoi" dlm kelas... Kalo tak sure kecoh 1 skola!!

    ReplyDelete
  15. Maz,
    bukan 'Mat' tu yg tipu gue... "mat" yang lain tp dari kelas yang sama.

    selepas ini aku tidak percaya sama sekali dengan bebudak tuh!

    ReplyDelete
  16. Kak Lin..kena tengok jugak kot macam mana karektor budak. Kalau budak tu memang baik, boleh bagi kelonggaran..tapi kalau budak yang nakal dan kaki penipu, memang elok pun dihukum tapi karang takut dicop sebagai cikgu yang pilih kasih pulak oleh murid2.

    ReplyDelete
  17. ooo anak murid merajuk cikgu susah hati jugak yer... :)

    ReplyDelete
  18. Tirana,
    poning kepala den dibueknyo.. :)

    ReplyDelete
  19. shiela,
    jika diikutkan memang susah hati... tambahnya dah dekat nak peksa ni.. kang tak dapat restu cikgu...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...