Saturday, March 28, 2009

Kilen dah buek ko e~Filing 2009?

Sengajo mengunoken bahaso Rawo sobob baghu lopaih meloti Pak Jari Basurek di blognya Sekondak Hati. Sesekali kono juo melopaihken gien nak bercakop Rawo. Maklum sajo aku ni urang Rawo. Minang tu laki aku.

Masuk blog Pak Jari mengingekkan aku tontang asal usulku. Memangla aku ni asalnyo dari waghih Rao Indonesia. oh tidakkk... Tapi aku patuit bersyukur sobob kalau nenek moyang aku indo merantau ke siko, tontu aku dah jadi warganegara Indon. Tontu kilen yang lain tau dari mano asal usul kilen kan?

Setakek haghi ko aku indola nak cari susur galur warisku sobob omak aku ado lai dan aku udah ambik tau sikit-sikit tontang sejarah asal usul kami. Namun bilo bab sedaro maro, ondak juo tahu.

Aduihhh, melaluit pulo kesinun. Mulo asalnyo nak mengecek tontang e~Filing ko ha. Hari dah nak masuk bulen ompek. Maleh sungguh nak menyelosaiken bab cukei mencukei ko. Setiop tahun, iko juolah keghojo. Kato potong gaji, tapi ondak juo beuk e~Filing.

Kato oghang, sonang. Duo minit dah selosai.


Sapo-sapo nak alameknyo buleh la klik kat siko.



Haa, sebolom buek e~Filing ko, pastikan gaji kilen lobih RM 24 ribu setahun. Mi indonyo, jangen. Sobob buang maso kilen sang. Kalau income kilen ratuih ribu, silokan.

p/s : Tak dapatlah saya nak translatekan bahasa ni ke bahasa Kebangsaan kerana ... saya nak anda sama-sama faham bahasa Rawa ni.. Selamat belajar...hehehe...

22 comments:

  1. Salam. La pak ai.. Ramai juo urg rawo yg buek blog. Eloklah.. Asal jangan urg rawo mengamalkan sikap godang ontak udah. Habieh golak anak bini aku bilo kau komen ttg iduong org rawo..

    ReplyDelete
  2. Salam.
    seronok berblog ni. Boleh jumpa kawan lama. boleh jumpa yang sama keturunan.
    Golak ado makno tu. hehehe

    ReplyDelete
  3. ana kurang paham ler ante speaking...
    tapi best jugak skali skale jadi org rawo..hehee..

    ReplyDelete
  4. idup rawo...idup lubuk sekoping...

    ReplyDelete
  5. Aduihhhh...
    penin mike bace nyer
    ~sila bc ikut loghat peghok lak yek~

    ReplyDelete
  6. godang ontak takper...jangan simpik kalang..ehehehe...

    ReplyDelete
  7. hysMan,
    boley tanya mana-mana yg tak faham. mana tahu nanti dapat orang rawo pulak...

    ReplyDelete
  8. El Mariachi,
    godang ontak, simpik kalang ok lagi, jangen lompong pudu udah...

    ReplyDelete
  9. alamak!dh berbahasa rawo pulak dia dh...:)boleh la,phm la sket2...

    tuan punya blog sekondak hati tu ell bg dia link akak...yelh,time tu dtg blog ell siap tnya kalau2 ada tau keturunan rawa...ell bg dia dia link akak.n kalau tk silap ell ada bg tau akak kn...wah,macammana dh berjumpa kaum seangkatan..?tentu meriah kn...

    ReplyDelete
  10. Ado surang urang tuo di dopan rumah aku selalu mengusik aku maso aku budak-budak lai, sebonanyo nak bergurau, katonyo:
    Urang rawo lubuok sekopieng
    indo berlauok dimaken kucieng
    indo berkayu ditarah dindieng
    indo berayer (berair) minum ayer koncieng.

    ReplyDelete
  11. wakakakaka...
    urang rawo lubuk sekoping...favorite TAG gua...

    ReplyDelete
  12. Ell,
    akak dah link pak Jari tu b4 ell bgtau ttg hal tu. Anyway tq. akak noticed yg ell bgtau tu.
    seronok jumpa yang sekufu...

    ReplyDelete
  13. Nazeri,
    aku dah masuk blog kao, dah baco semuo entry kao. Kelakar juo. Ada part yg aku kekeh-kekeh ketawa especially yg budak india kena rotan tu. Memang kao guru cemerlang...

    ReplyDelete
  14. El mariachi,
    kenapo urang rawo lubok sekoping? Indoku pohom.

    ReplyDelete
  15. ntahler...masa saya kecik dulu mak say pun usik saya camtu...

    ReplyDelete
  16. el mariachi,
    mesti ada ceghito di sebaliknya kan?

    ReplyDelete
  17. ehehehehe...kena refer kat my uncle cikgu Nazeri Harun ler...

    ReplyDelete
  18. el mariachi,
    saya tak sempat lagi nak surf your blog. I'll link u okay. :)
    seronok kenal anda. so cg nazri tu your uncle?

    ReplyDelete
  19. aduyai...takyah surf my blog ler...nanti kena penyakit kencing manis...ehehehe...
    yes..cg Nazeri is my uncle...but I more rawo blood than him..both of my parents are pure RAWO...ehehehe...

    ReplyDelete
  20. bahasa rawa to bahasa minang ya cikgu!

    ReplyDelete
  21. SYAbAR,
    lebih kurang begitu. bezanya macam kedah dengan penang.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...