Wednesday, November 3, 2010

...bukan bermakna cikgu benci...




Assalamualaikum... dan salam sejahtera..

Membaca tajuk .. memang sengaja di "emo" kan.. perihal anak muridku..
mamat.. (bukan nama sebenar).. adalah seorg drp 19 orang anak muridku.. seorang pelajar tingkatan empat yang kurasakan seorang pelajar yang baik, sopan, hormat guru tetapi agak pendiam.

aku mengajarnya subjek fop.. apa benda tu? fundamentals of programming.. subjek elektif spm.. pelajar vokasional yang mengambil kursus computer programming mesti mengambil subjek ini dan satu lagi subjek pdt ~ programming and development tools.

sebagai guru yang dah lama mengajar (walaupun baru mengajar subjek ini.. dulu aku cikgu math) aku faham benar dengan kerenah pelajar... bak kata pepatah, sekilas ikan di air, dah tahu jantan betinanya. samalah dengan si mamat ni... dua tiga bulan pertama, ok lagi... dalam kelas teori ok.. bila ada assessment, semua siap, lengkap, tepat... tetapi bila masuk bulan seterusnya aku tengok dia banyak tidur dalam kelas ( makmal komputer beraircond~ sejuk ~ lagi sedap dia tidur).. bila ada kelas petang, jarang hadir... pelbagai alasan diberi..

"mamat pergi hospital cikgu!"
"mamat sakit perut tadi"
"mamat ada latihan olahraga"
"mamat ada latihan kawad"

.... macam-macam...

"cikgu fikir kalau awak rasa tak sesuai ambil kursus ni, lebih baik awak tukar sekolah harian biasa ... sebelum awak naik form 5 tahun depan"

masa berlalu..

"kenapa awak tak datang kelas saya hari khamis?"
"saya tolong cikgu sumi (bukan nama sebenar) prepare jamuan blog"
"kenapa tak datang jumpa saya hari jumaat?"
mamat hanya mendiamkan diri...
"hari tu saya buat assessment, mungkin kelas saya tak penting bagi awak.."
mamat masih mendiamkan diri..

.. dan semalam aku suruh dia siapkan 2 assessment sekaligus memandangkan minggu depan tak pasti lagi dia hadir sekolah atau tidak.

"mamat, take your time.. saya tahu anda boleh siapkan kerja awak sebaik mungkin.. tak tahu? bertanya.. jangan diam membatu.. lepas tu awak tidur.."

aku bertambah geram bila mamat hanya membatu menghadap skrin komputer tanpa sebaris coding pun....
bertanya kawanpun tidak, bertanya aku.. apatah lagi..

akhirnya, aku terpaksa bagi klu supaya mamat dapat menyiapkan tugasannya. itupun tak siap juga sebab dengan selambanya dia mengemas buku dan keluar kelas sebab loceng rehat dah berbunyi...

.. dan akhirnya aku terpaksa warning dia!
(biar hanya aku dan mamat saja tahu apa warning tu)


hari ini dia datang kepadaku.. juga dengan selamba (tanpa rasa bersalah)..
"cikgu, saya nak print yang semalam tu..."

aku jadi tak terkata...
tetapi sesungguhnya aku nak semua pelajarku berjaya dalam hidup
aku ingin mereka tidak mencampuradukkan masalah peribadi dengan pelajaran
nasihat dan leteran bukan bermakna cikgu benci kamu....


doa ibu bapa dan guru adalah makbul..
aku berdoa moga mereka berjaya dunia dan akhirat..

4 comments:

  1. gua teringat masa tua2 dulu..masa sekolah2 dulu..sangat jahat..dan malas belajar..skang baru menyesall..cikgu..bentuk la mereka menjadi insan yg berguna..gua ingin kembali ke skolah dan belajar kembali

    ReplyDelete
  2. mungkin ada sebab yang kita tak tahu tentang behind the scene hidupnya yang menjadikan dia bermasalah...he he pening jugek yek dapat student macam ni...

    ReplyDelete
  3. one2paii,
    semua guru pasti inginkan murid mereka cemerlang dunia akhirat..

    ReplyDelete
  4. anjang,
    di situ peranan kaunselor...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...