jalan jalan ke rumah kawan-kawan, singgah jap kat rumah ni... tengok cara dia buat karipap tu mcm senang je...
Bahan-bahan untuk inti sardin:
- satu tin sardin
- 2 ulas bwg merah
- 1 ulas bwg putih
- 1 labu bwg besar
- 3 sudu cili blend
- garam secukup rasa
Bahan-bahan untuk kulit karipap:
- 200g tepung gandum
- 2 sudu besar marjerin
- 2 sudu besar minyak masak
- 100ml air suam
- 1/2 tsp garam
Cara Membuatnya :
- Panaskan minyak dan cairkan marjerin di dalam periuk.
- Buatkan lubang di tengah tepung dan curahkan campuran minyak dan marjerin.
- Dengan menggunakan sudu gaul rata.
- Bancuh garam dan air suam.
- Masukkan air garam ke dalam tepung sedikit-sedikit sehingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan. Air tidak perlu dihabiskan anggaran dalam 70ml...
- Bahagikan kepada 14 atau 15 bahagian.
- Canai di atas papan dan masukkan inti sardin kemudian kelim tepinya.
- Goreng di dalam minyak yang banyak dengan api perlahan.
kredit untuk http://e-nalovelykitchen.blogspot.com/
rajinnye... pagi2 dah buat karipap.. tkg makan nya ramai tu yg best buat.. kalau saya, sampai ke malam esok la menu karipap tu..
ReplyDeletebelum buat lagi. br ambik resepi.. hehehe
ReplyDelete