Wednesday, July 1, 2009

gaji oh gaji...




Hari ni baru 1 hb Julai 2009. Kalau bekerja sebagai staff kerajaan, congak-congak baru 5 hari dapat gaji...
Bagi yang naik gaji bulan Julai, 25 julai nanti barulah dapat tambahan kenaikan gaji. itupun kalau kerani up to date... kalau tak.. bertunggak lagi.

Cerita pasal gaji ni memang takkan habis. Sampai pencen... lepas pencen, cerita pasal dapat pencen pulak. kalau ambik skim pencen. kalau ambik skim kwsp? atau kerja swasta .....????


Cerita tak cukup gaji bulanan, memang dah selalu kita dengarkan. Ada juga kengkawan yang seminggu dapat gaji dah termenung makan maggggiiiii. Bayar bil, bayar hutang piutang... sekejap je duit gaji merasa dipegang. Zaman canggih sekarang ni, silap haribulan, langsung tak merasa pegang duit gaji... al maklumlah.. zaman e-banking ni. Bayar bil semuanya online... bayar hutang kredit kad, pun pakai online.. memang sah tak merasa pegang not-not biru hijau merah...


Respect pada kengawan yang simpan duit gaji banyak-banyak. Setiap bulan, 60% duit gaji harus disimpan dan dilaburkan. Simpan dalam akaun tetap. yang tak boleh keluar.... dulu-dulu simpan tabung haji... bila tak berduit, segan nak pegi cop jari kat kaunter tabung haji. Tapi sekarang? cucuk je kat atm.. sekejap je lesap....


bagi yg makan gaji... dan dah tentu tiap bulan dapat gaji... sesekali kena beringat juga..
tapi bagi yang pelik ...

""kerja penat penat... gunalah duit gaji tu... simpan banyak-banyakpun belum tentu sempat kita guna.. apa susah... hujung bulan dapat lagi..."""
?*$??!!#$... no komen.......

13 comments:

  1. a;a kan...simpan banyak2...bila masa nak guna..kan... ini lah masa nak merasa nikmat ada duit..hiks... beli apa yang dimahu... habis duit..ujung bulan dapat lagi kan....hiks..

    ReplyDelete
  2. apa pun sikit sebanyak kena simpan duit untuk kegunaan masa sesak kan... tapi peruntukan untuk enjoy2 pun kena ada kan.. beli baju, tudung bla, bla, bla.....

    ReplyDelete
  3. ya betholl tu kak..
    dapat gaji kita joli ler..
    ape pikir panjang iye dakk??
    hahahaaa..
    tp bila kete rosak mampuih nak bayo pakai air liur kaa...
    hehe

    ~ni mesti kes tak cukup gaji..kekeke

    ReplyDelete
  4. org kata...nak dpt gaji tunggu 30 hari...tp nak abiskan gaji, SATU hari je..huhuhu....

    ReplyDelete
  5. Puterisatu,
    gunakan saja. simpanla sikit sikit.

    ReplyDelete
  6. OneZ,
    makan dan kunyah sampai lebam.

    ReplyDelete
  7. ITULER..LAMBATNYE NAK NUNGGU GAJI UJUNG BULAN NI AIH

    ReplyDelete
  8. saya pon pelik,
    macam mana nak berbelanja dengan cermat, untie.

    setiap sem (6 bulan) dapat rm2500.. tapi, tak sampai 3 bulan dah abes.. adoui..

    ReplyDelete
  9. siti_m,
    lepas penat bekerja, nak jugak merasa hasilnya..

    ReplyDelete
  10. Betut tuh Kak Lin,......


    Kalau pandai simpan tak pandai belanja tak guna juga weih!!!!!heeheh

    Gua cakap macam tuh psal Gua nih salah sorang dari yang tak pernah cukup duit gaji hehhehehe

    ReplyDelete
  11. oh duit..duit..duit...di mana kau duit....kat bank leee

    Money is as sweet as sugar yea..mmmmmm....

    ReplyDelete
  12. Salam Dik..
    Pakai je kalau rase nak pakai...penat2 keje...
    lepas tu ada lebih simpan...utk mase sakit so that....tak susahkan orang lain
    Yang adae anak2...of coarse for their Education...banyak nak pakai tu!!!
    Welcom to my blog.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...