Monday, June 29, 2009

Bomm..oh ....bomm.....


Mesti korang pun suka makan kueh ni kan????

Kueh ni basenya ubi keledek. Inti kelapa. Digoreng dan disalutkan dengan bijan..

Setiap hari balik dari sekolah, mesti singgah kat stall jual kueh berhampiran pasar Manjung.

Seringgit 3.. beli sampai 3 hengget... opps.. bukan aku je makan tau... ada 4 lagi mulut nak disuapkan...

Teringat masa sekolah dulu, time tea petang, makcik dewan makan selalu serve kueh ni. Tp liat yg amat sebab guna tepung ubi... kalau yg bergigi palsu... harus telan gigi la jawabnya...

Aku tau buat kueh ni tp leceh.... lebih baik aku beli.. sekejap je menelannya...

So, sesapa yg duk kat area manjung, bolehla menerai (teruknya bahasa ku... jgn marah...)
makan kueh ni...carilah kat gerai depan pasar manjung or medan selera manjung...

10 comments:

  1. Saya punya version, kuih ni kulit dia dr tepung pulut, intinya pulak kelapa with kacang hijau.

    Kesukaan suami ni...

    ReplyDelete
  2. Kak Lin..

    Saya buat kuih ni guna tepung pulut..tapi masa nak menggoreng selalu meletop..hehehe padanlan orang panggil kuih booommm

    ReplyDelete
  3. aku buat kuih ni pakai duit gak. tiap hari ahad beli kat pasar tani. kalau inti dia taruh kelapa (bukan hampas kelapa tau) ngan taruh gula kabung pekat punya...bila gigit je, memancut gulanya.....fuhhhhh!!!!

    ReplyDelete
  4. Sy pun buat kuih ni pakai duit gak....
    :)

    ReplyDelete
  5. syabar,
    masa saya duk kat Kulim.. memang rasa nak campak kat tiang je kueh ni. saya tak berapa gemor yg guna tepng pulut tu...


    Tirana,
    apa nama lainnya ek? yang akak tahu kueh bommmmmmmm...



    OneZ,
    buat kueh pakai duit memang sonang. tp aku tau urang rumah kao memang rajin..



    Luth,
    memang I likeeeeeeeeee..



    Nurul,
    buat pakai duitpun sodap...

    ReplyDelete
  6. memang sedap kuih yang kat depan pasar manjung tue....

    ReplyDelete
  7. Waduh..ini sedap ni...kat sini pun dipanggil kueh bomb. mmmm...sedap ...

    ReplyDelete
  8. siti_m,
    bukan kueh je...
    macam-macam ada..

    tp i miss nasi kerabunya...

    ReplyDelete
  9. ummi,
    memang vouge kueh ni...

    da bommmmm...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...