khas untuk Amirul, hari ni akak persembahkan satu resepi kegemaran keluarga akak. Sebenarnya akak modified resepi ni... sepatutnya ada kuah. Tapi cam dah selalu.. boring la pulak...
Bahan-bahan:
- seekor ikan grut-grut (ye ke itu namanya) ~ digoreng rangup
- dua sudu tauchu
- tiga urat kacang panjang ~potong pendek
- sebiji lada benggala
- sebiji bawang besar
- seulas bawang putih
- minyak untuk menggoreng dan menumis
- ikan dibersih dan dilumur dengan garam dan sedikit tepung jagung.
- gorengkan ikan sehingga agak garing. Toskan.
- tumis pula bawang putih, dan masukkan tauchu serta kacang panjang.
- masukkan ikan yang telah digoreng tadi dan masukkan juga bawang besar yang dihiris serta lada benggala..
- hidang dengan nasi panas..
- ####garam tak perlu dimasukkan lagi sebab tauchu tu dah masin, kang darah tinggi pulak####
untie, nama ikan tu tak comel la..
ReplyDeletebgla nama lain.. hihihi..
grut-grut?? nyot-nyot kowt
ReplyDeletetak mai KL ka cikgu.
ReplyDeleteKami minggu ni, tgh tak masak.. dok makan kenduri ja. Camna la badan tak mkin montel.
Saya nak cuba la resepi ni sbb mmg selalu masak yg jenis berkuah juga.. Tq cikgu sudi kongsi resepi.
Amirul... kau mesti cuba
Taucu? mmmmm mmmemang kegemaran saya. Tp kalo kita guna taucu pedas Yeos tak lah masin sangat. Sedap lah air tangan akak...terliur....yum yum yum
ReplyDelete