Bahan-bahan:
- sepeket rebung
- udang 15 ekor
- 12 biji cili api kampung
- 3 biji bawang kecil (cili + bawang ditumbuk)
- sebiji kelapa diambil santan
- serbuk kunyit, garam.
Cara memasaknya:
- Rebus dulu rebung hingga empuk dan buang airnya.
- Masukkan santan, cili, bawang, serbuk kunyit dan rebung yg telah direbus tadi ke dalam periuk dan kacau dengan api yang kecil.
- Agak mendidih, masukkan udang, garam, kacau hingga mendidih dan okay dah siap utk dimakan.
uhuuuu....tak bolehhh!!!! tengok gamba udang pun dah gatal-gatal tekak.
ReplyDeletealahai kak lin ni.. selalu buat kecur liur lah!
ReplyDeletekita ni baru teringat-ingat asam rebus keladi..
ni kak lin menambah gulai lemak rebung pulak dah...
kena buat ni!!!
akak ni suke buat org meleleh air liuq ptg2 mcm ni... best. tq sbb sertakan resepinya skali boleh sy blja memasak pasni biasa beli je kat kedai heee
ReplyDeleteKak..!!! oh Kak!!!!!
ReplyDeleteAdik Debab akak sorang nih dah lapoow bebenow dah lpas tgk Enty nih.....
Lebih2 lagi REBUNG...
Perghhhhhhhhhhhh
OneZ,
ReplyDeleteku memang sengaja tayang-tayangkan udang tu sebab tau kao tak boleh makan.. ngeh..ngeh..
Lily,
ReplyDeletetak pandai masak keladi. takut bertambah miang...
selalu akak beli je..
kabussenja,
ReplyDeletemasak sendiri baru terasa nikmatnya..
Dj Epoi,
ReplyDeletesetengah orang memuda ni tak gemar masakan kampung ni. Epoi bedal jugak ek?
Masakan kampung yang sedap ni KakLin. So malam hujung mingu i nak masak ape? Pasti special ni..kan hujung minggu ni...
ReplyDeleteHappy Days!
OPPs! error..error...
ReplyDeleteRalat --> "So malam hujung minggu ni nak masak ape?"
Hehhehehe...cepat sgt jemari ni...
Tolak Kayu, Batu, Besi dan Makannan Haraaam!!!
ReplyDeleteLain semua Gua bedal!!!!