Tuesday, February 17, 2009

Makanan Awet Muda


Eh, you nampak macam anak daralah.... padahal dah beranak empat...



Macam mana nak dapatkan kulit bersih dan muda sentiasa?



Umur dah 50 tahun, tapi... macam 20 tahun...



Ayat -ayat kat atas tu mesti pernah kita dengarkan? Sebenarnya Tidak sukar utk kekal muda jika kita menjaga pemakanan. Haaaaa, terjumpa satu artikel so, kita sharelah ye...





Ikan - Ikan mengandungi lemak omega-3 yang ampuh dalam menurunkan kolestrol dan penyumbatan dalam pembuluh darah serta mencegah keabnormalan jantung.





Coklat - memang semua gemar coklat. Coklat kaya dengan flavanols, antioksidan yg dapat membantu melancarkan peredaran darah sekaligus mengurangkan risiko utk menghadapi penyakit diabetes, darah tinggi, demensia dan penyakit ginjal.
Dadih atau yogurt - memiliki bakteria baik yg mempertahankan kesihatan pencernaan serta mengurangkan risiko penyakit usus berkaitan usia. Ia juga kaya dengan kalsium yg dapat mencegah osteoporosis.

16 comments:

  1. Tak sangka bagus makan coklat..nasib baik suka makan coklat..hehehe

    ReplyDelete
  2. tapi jgn lupa pulak...jgn la makan berlebihan benda2 tu. kalau terlebih makan gomuk la jawabnya.

    ReplyDelete
  3. salam cikgu,
    choklat boleh elakkn diabetes ye??
    asal org slalu ckp,"weh ko jgn slalu makan coklat nnt kna kencing manis kang.."..
    hmm.. :p

    ReplyDelete
  4. amirul,
    u r welcome.n3 lain kita share lagi :)

    ReplyDelete
  5. Tirana,
    masa belajor dulu gemar betul makan coklat. yummy. sampai boleh buat bookmark la sampul coklat tu...

    ReplyDelete
  6. OneZ,
    apa-apa yg berlebih semuanya kurang elok....
    tapi kalau lebih amalan tak apo....

    ReplyDelete
  7. hysMan,
    coklat ada banyak jenis. there're special for diabetics.
    kencing manis bukan coklat aja puncanya. keturunanpun boleh menyumbang.

    ReplyDelete
  8. Kita kena bersih and happy selalu juga kan...i have read somewhere and I think the following motivational statements are true...

    "think beautiful...we sure will be beautiful"

    "beauty with brain is far more important than just beauty"

    "Age increases with young at heart"


    ....mmmm....betul juga yea...

    ReplyDelete
  9. UmmiRosma,
    thats true.. think young.. and you'll look young.

    ReplyDelete
  10. Kongsi....!!!
    Kongsi Juga Kak Lin.....!!!

    Gua tak tahan nengok gambaw Ikan Kembong tuh...!!!
    Masak apa eik?

    Gambar Hiasan ker ..?
    Gambaw Kak Lin masak?

    ReplyDelete
  11. Dj Epoi,
    ala..itu gambor tr tenet. rasanya masak asam rebus je. org pantai timur kata singgang.

    akak suka gak masak stail tu. simple and nice. guna cili api..

    ReplyDelete
  12. salam cikgu,
    masakan ikan tu memang selalu saya makan,coklat pula kegemaran kami anak beranak...begitu juga dengan yogurt...tapi tak tahu pulak tan coklat tu,terima kasih for info.

    ReplyDelete
  13. ima,
    sebenarnya itu sebahagian saje. ada banyak lagi makanan utk awet muda. senang-senang boleh kita wat n3.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...