Saturday, February 21, 2009

Alahai semut

tak sempat nak edit gambor ni. tengoklah semut tu berduyun duyun datang nak merasa nikmat kemanisan ikan bilis tu.



Rasanya tak sampai sejam aku letakkan ikan bilis ni kat dapur. Dah berduyun-duyun semut mengharungnya. Kat balang gula tu, tak pulak dia pergi. Kalau kat tong air masak tu, jangan cakapla... at last aku lumurkan minyak masak kat sekeliling tong tu, barulah semut tu tak berani datang. Tapi kalau ada air tumpah, air masak... memang banyak la semut tu...

Dulu rajin jugak aku beli ubat semut tu kat pasar malam atau kat kedai hardware. Ala ubat yg macam serbuk roti. Taburkan kat area yg selalu semut tu lalu. Lama jugak semut tu tak datang. Ada kot enam bulan. Lepas tu datang balik. Tapi sejak dua menjak ni bila aku letak ubat tu, semut tu buat tak mandang je. Agaknya serbuk ubat tu dah tak sedap kot?

Atau semut-semut tu dah pandai. Gulapun tak ndak... takut kena kencing manis hehehhehe..

9 comments:

  1. buang je semut tu. pastu cuci-cuci .... koyak kecik-kecik ... bancuh ngan tepung. buat cekodok ikan bilis .... fuhhhhh!!!!

    ReplyDelete
  2. untie..
    declare la perang terhadap semut2 ituwww...

    ReplyDelete
  3. oneZ,
    lepas tu post ke gunung...

    ReplyDelete
  4. luth,
    camno nak declare perang, baru angkat senjata, semua semut tu dah lari... nasib baik boreh den tak dilarikan sekali...

    ReplyDelete
  5. agaknye sebab skang ni musim panas...sbb tu semut2 tu nak merayap2 cari bekalan...hehehe...

    ReplyDelete
  6. salam kak,
    slalunya sbelum nak raye je semut penuh sebab takut semut tu kempunan lapo bila suma kedai2 simpan bekalan gula time goverment sibuk nak naikkn harga gula..huhu.
    tapi la ni dorang(semut) amek alternatif lain dgn membiasakan memakan ikan bilis @ air masak dsb sblm kelaparan..hahaa..
    semut pon tau gak,teknologi da berkembang negara da maju..
    harhar...:p

    ReplyDelete
  7. lillies,
    banyak lagi tempat lain dia boleh pergi kan? kat rumah akak banyak rezeki kot?

    ReplyDelete
  8. Salam hysMan.
    Memang semut era 2020..huhuhuhu...

    ReplyDelete
  9. Salam, i need ur advice.. Nakkan pendapat dari anda disini

    Thnkx..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...