Balik kg hari tu sambil belek belek old news paper, mata tertumpu kat resepi ni. Teruja nak cuba sebab si Nurul memang suka makan kuetiau. Aku copy paste je resepinya dan adalah tambah sana sini.
Bahan-bahan:
- Kuetiau - 1 mangkuk
- Telur - 2 biji
Utk kuah:
- air rebusan ayam
- ayam, sotong, udang - ikut cita rasa
- sayuran spt bunga kubis, jagung muda, kailan, lobak merah - ikut suka
- tepung jagung
Cara masak
- Panas minyak, masukkan kuetiau dengan telur dan tepung jagung, goreng la kejap.
- Angkat dan letakkan dalam mangkuk berasingan ~ aku agihkan jadi 3 mangkuk.
- Utk buat kuah, masukkan air rebusan ayam (yang dah ditumiskan dengan bawang) dalam kuali bersama-sama bahan ayam, udang, sotong.
- Masukkan semua sayuran dan perasa.
- Last sekali masukkan tepung jagung utk memekatkan kuah ~ aku letak sikit je sebab suka kuah cair
- Pas tu tuang kuah tadi atas kuetiau yg digoreng tu dan siap dimakan panas-panas sebab bila sejuk tak sedap.
Tips: Sebab selera Melayu yg suka makan pedas, boleh makan dengan sambal kicap yg podeh...
kalau aku makan itu kuetiau kungfu ha... alamat berkungfu la aku. tergaru-garu la jawabnya penangan dek udang. tak makan pun tak apa la.
ReplyDeleteseronokkan kak lin bila anak-anak ni rajin makan. kat sini yg pemakan cuma syafiq sorang... yg lain tu ala-ala perut saiz s. Payah nak suruh makan! lepas ni syafiq dah duduk jauh, mahu termenung mak dia di dapur.
ReplyDeleteoneZ,
ReplyDeleteruginya tak makan udang. baru nak promote mee udang kat Matang. lebih udang dr mee.
Lily,
ReplyDeleteapa akak masak semua dimakannya. tp yg western, tak berapa sangat. Jiwa penuh kemelayuan...
Hehehe..apa pasal dinamakan ketiau kungfu agaknya ye.. Sahih berkungfu lepas makan sebab tak puas..ada yang tak sempat makan..hehehe
ReplyDeletebila nak bawa ke bilik guru??? best la masak ada orang nak makan aku masak pun makan sesorg baik tak yah masak... hehehe alasan sebenarnya....
ReplyDeletehi,can we exchnage our banner,if u done have banner i still can post yur link,please let me know after it done,my blog about my addicted making wire jewelry,thnak
ReplyDeletehttp://www.riqzmiecreation.blogspot.com/
Tirana,
ReplyDeletemakan panas-panas mesti berkungfu lepas tu. Gigit cili padi lagi...
ctm,
ReplyDeletenak masak kena guna dapur kita la. masak kat rumah tak berkungfu la pulak sebab nanti sampai sekolah dah sejuk...
Yati Salem,
ReplyDeletethanks for coming.
Aha..yang ni Rosma dan penah buat dan hasilnya juga memuaskan. Nanti akak bole try guna the deep-fried meehoon. Letak crispy beehoon tu kat bowl then curahkan kuah pekat ni...mmmm..yummy!
ReplyDeleteUmmi,
ReplyDeletebisa dicuba pulak dengan itu beehoon. :)