Tuesday, September 9, 2014

Sambal tumis rimbang

Salam sejahtera semua

Hari ini masih mood makan-makan dan masak-masak.

Pernah makan terung rimbang ni tak? Terung ni boleh dimakan mentah [jadikan ulam], direbus, digulai atau disambaltumiskan.


lebih sedap jika disambaltumiskan bersama ikan bilis..

Resepi sambal tumis rimbang dan ikan bilis

  • terung rimbang
  • ikan bilis
  • cili kering ~ dikisar
  • bawang putih, bawang merah ~ dikisar
  • bawang besar dihiris bulat
  • santan pekat
  • minyak masak.. garam, gula secukup rasa
Cara masak :
  1. panaskan minyak masak untuk menggoreng ikan bilis.
  2. ikan bilis digoreng sebentar.. jangan garing nanti keras. Angkat dan ketepikan.
  3. Minyak menggoreng tadi di tumiskan bawang + bawang putih kisar dan masukkan cili kisar sehingga naik bau dan pecah minyak.
  4. dah pecah minyak, masukkan terung rimbang dan santan pekat. Santan pekat ni saya masukkan dalam dua sudu besar je.
  5. Akhir sekali, masukkan ikan bilis , garam gula secukup rasa..
Selamat mencuba..

*terung rimbang tu saya masukkan bulat-bulat. kalau nak belah dua pun boleh..

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...