Hari ini masih mood makan-makan dan masak-masak.
Pernah makan terung rimbang ni tak? Terung ni boleh dimakan mentah [jadikan ulam], direbus, digulai atau disambaltumiskan.
lebih sedap jika disambaltumiskan bersama ikan bilis..
Resepi sambal tumis rimbang dan ikan bilis
- terung rimbang
- ikan bilis
- cili kering ~ dikisar
- bawang putih, bawang merah ~ dikisar
- bawang besar dihiris bulat
- santan pekat
- minyak masak.. garam, gula secukup rasa
- panaskan minyak masak untuk menggoreng ikan bilis.
- ikan bilis digoreng sebentar.. jangan garing nanti keras. Angkat dan ketepikan.
- Minyak menggoreng tadi di tumiskan bawang + bawang putih kisar dan masukkan cili kisar sehingga naik bau dan pecah minyak.
- dah pecah minyak, masukkan terung rimbang dan santan pekat. Santan pekat ni saya masukkan dalam dua sudu besar je.
- Akhir sekali, masukkan ikan bilis , garam gula secukup rasa..
*terung rimbang tu saya masukkan bulat-bulat. kalau nak belah dua pun boleh..
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.