Wednesday, March 14, 2012

Sup Kepala Ikan Merah

Salam sejahtera semua..


ramai yang kata tak elok makan kepala ikan. Tapi jika dah mengidam nak makan, nak buat camno?
saya sangat suka makan sup kepala ikan ni sejak kecil lagi. tak kiralah ikan apapun sebenarnya.. masak jenis apapun. tak kisahla...

cuti sekolah bermula, maka bermulalah rutin harian memasak setiap hari.. hehehe
sup ni simple saja. saya masak sup ni campur dengan sayur sekali.. kataorang, all in one..

senang je nak buat.
Bahan2:
  • kepala ikan merah
  • sup bunjut + rempah sup (3 sudu kecil)
  • bawang merah(5 ulas), bawang putih(2 ulas) dan halia(2inci)
  • daun sup/bwg
  • asam keping, garam secukup rasa
Cara masak:
  1. tumiskan bawang, bawang putih dan halia hingga naik bau tumisan.
  2. masukkan sup bunjut dan rempah sup. kacau dan masukkan air. (agak-agak dalam  5 cawan)
  3. masukkan kepala ikan, sebahagian daun sup/bwg dan biarkan mendidih.
  4. akhir sekali masukkan garam, asam keping dan lebihan daun sup/bwg yang dihiris.
**saya masukkan sekali kobis panjang...

2 comments:

  1. alahaiii sedap ni akak...kat Brunei susahlah nak makan ikan waktu ni...masih ada air kemerah-merahan...

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...