Sunday, September 18, 2011

Agar-agar merah berlaici

Salam sejahtera semua

musim-musim raya dan rumah terbuka ni, 
mesti ramai yang tak pasti apa menu 
yang akan dihidangkan kepada para tetamu..

apa kata cuba menu agar-agar merah berlaici ni...
agar-agar ni sangat mudah dibuat
akak ambik idea dari rancangan masakan
5 rencah 5 rasa..
tapi akak ubahsuai ikut selera akak

bahan-bahan:
2 paket agar-agar 25 g
1 tin susu cair
1 tin laici
gula pasir
pewarna merah
sehelai daun pandan

cara nak buat..
bahan A
1. masak 1 paket agar-agar bersama 1000ml air sehingga semua agar-agar hancur
2. sementara itu blend laici(buah je)  bersama 1 tin susu cair
3. masukkan gula pasir secukup rasa
4. masukkan laici yg telah dikisar tadi ke dalam agar-agar yang dimasak..
5. setelah mendidih, tuang ke dalam loyang dan sejukkan hingga keras.
bahan B
6. kemudian untuk agar-agar merah... masak 1 paket bersama 1400ml air hingga hancur..
7. masukkan daun pandan dan gula secukup rasa.

8. Agar-agar bahan A yang telah keras tadi dipotong-potong dan disusun di dalam bekas
9. Tuangkan agar-agar bahan B ke atas agar-agar bahan A dan biarkan sejuk
10. selepas tu boleh dipotong dan dihidangkan..

SELAMAT MENCUBA..


2 comments:

  1. mcm nk kena try je ni.... Mesti bestkan. tak pernah terfikir pulak boleh guna perisa laici. hee

    TQ kak lin share resepi ni.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...