Thursday, February 10, 2011

Jangan marah, cikgu...

Salam sejahtera semua..


jam 6.30 petang baru saya balik dari sekolah...
bukan, bukan! bukan saya mengajar sesi petang...
tapi memang waktu mengajar saya sampai petang..

mesti ada yang terkejut.. tapi camtulah.. 2 hari seminggu saya akan ada kelas petang bersama anak murid saya.. jam 7:00 pagi saya dah gerak ke sekolah... break sekejap untuk makan tengahari dan solat zuhur.. saya terus kan kelas saya dengan pelajar saya hingga jam 5:40 petang...

setiap kali kelas petang saya akan beri pelajar saya assessment... untuk mengelakkan mereka mengantuk dan lagipun memudahkan urusan pembelajaran dan pengajaran.. bila buat assessment tu, mereka akan concentrate .. masing-masing siapkan tugasan.. selagi tidak siap, saya akan setia menunggu...

....dan hari ni, saya tetap memberikan pelajar saya tugasan.... tidak sukar .. sekadar satu soalan simple dan saya arahkan mereka compile, running dan print terus tugasan mereka.. print termasuk 2 tugasan lepas yang tidak sempat dicetak kerana ketiadaan printer..

namun, saya berasa sungguh ralat kerana ada tiga empat orang pelajar yang ambil mudah tugasan mereka... dengan selamba mereka kata;
"esok je lah saya print"
"dah 5:30, nanti lambat balik"
"coding saya yg lepas tu dah hilang, cikgu"
"ada banyak virus la.."


ayat-ayat cinta mereka membuatkan saya bengang kerana mereka tidak bertanggungjawab terhadap diri mereka sendiri.. selamba ambil mudah.. tugasan hari ni sangat mudah untuk diselesaikan dan mereka sibuk buat kerja lain...
"ala cikgu, jangan la marah"

.... dan saya terpaksa denda mereka ... "siapkan hari ini juga!"

maka.. saya balik dari sekolah jam 6:30 petang... ada sejam lagi sebelum waktu asar berlabuh...

6 comments:

  1. ayu pernah rasa macam cikgu hazlin rasa...maklumlah...budak2 nie tak macam zama dulu2..
    dengar kata..
    tapi..ayu ajar MLVK..so, bagi depa c jer...geram.

    ReplyDelete
  2. ohhh.. ayu ni cikgu juga ke?
    kesian pulak nk bg c...

    ReplyDelete
  3. hurm bagus kak lin..tegas namanya

    ReplyDelete
  4. cg hoksengoti..
    boleh naik darah huhuhu

    ReplyDelete
  5. selamat petang cikgu... hehehehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...