Monday, December 6, 2010

Mee Bandung

Salam sejahtera dan salam satu Malaysia...
Ini bukan resepi dari Bandung Indonesia.. nama je.. tapi Malaysia punya okey...

BAHAN-BAHAN:
 600g mee kunung
600g daging
600g udang
10g sawi
50 sen taugeh
4 biji telur
5 biji cili merah
1 biji tomato
4 sudu besar sos tomato
2 sudu besar minyak masak
2 ulas bawang putih
2 sudu besar cili kering yang dikisar
6 biji bawang merah
daun bawang
tauhu
garam, gula...

CARA MEMBUAT:
  • bersihkan daging dan udang ~ rebus bersama garam
  • tos air rebusan
  • hiris tomato bulat-bulat, hiris bawang + cili nipis-nipis + cili kering ~ tumiskan
  • masukkan air rebusan
  • masuk sayur dan sos tomato ~ hingga mendidih
  • masuk mee kuning
  • pecahkan telur
  • hidang dan makan.. heheh
***ada orang letak taugeh.. ok gak....

4 comments:

  1. Yang ni memang kesukaan kami jugak...sedap slurppppp....

    I really thought that this recipe is originated from Indo...rupanye Malaysia...yes memang sedapppp :D

    ReplyDelete
  2. UmmiRosma,
    akak suka makan waktu petang... kalau pedas lg best!

    ReplyDelete
  3. tak pernah lagi makan mee bandung...
    salam maal hijrah..

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...