Salam sejahtera dan salam satu Malaysia...
Ini bukan resepi dari Bandung Indonesia.. nama je.. tapi Malaysia punya okey...
BAHAN-BAHAN:
600g mee kunung600g daging
600g udang
10g sawi
50 sen taugeh
4 biji telur
5 biji cili merah
1 biji tomato
4 sudu besar sos tomato
2 sudu besar minyak masak
2 ulas bawang putih
2 sudu besar cili kering yang dikisar
6 biji bawang merah
daun bawang
tauhu
garam, gula...
CARA MEMBUAT:
- bersihkan daging dan udang ~ rebus bersama garam
- tos air rebusan
- hiris tomato bulat-bulat, hiris bawang + cili nipis-nipis + cili kering ~ tumiskan
- masukkan air rebusan
- masuk sayur dan sos tomato ~ hingga mendidih
- masuk mee kuning
- pecahkan telur
- hidang dan makan.. heheh
***ada orang letak taugeh.. ok gak....
Yang ni memang kesukaan kami jugak...sedap slurppppp....
ReplyDeleteI really thought that this recipe is originated from Indo...rupanye Malaysia...yes memang sedapppp :D
UmmiRosma,
ReplyDeleteakak suka makan waktu petang... kalau pedas lg best!
tak pernah lagi makan mee bandung...
ReplyDeletesalam maal hijrah..
dwaty,
ReplyDeletetry la.. sedap...
tqvm :)