Saturday, November 6, 2010

Ikan Bawal Masak Kicap

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Hari Sabtu pastinya hari untuk bersantai bersama keluarga.. maklum saja minggu ni cuti deepavali.. kalau nak masak special untuk keluarga, inilah masanya..





Walau masakan simple, tapi dapat menambat hati suami dan anak-anak..

ok.. kita tengok resepinya..
Bahan:
  • seekor ikan bawal... dibersihkan
  • cili kering ~blended
  • halia, bawang putih, bawang merah ~blended
  • kicap
  • bawang besar ~ potong bulat
Cara nak buat... senang je
  1. ikan bawal digaul garam kunyit dan goreng ~ angkat ~ toskan
  2. tumiskan bahan "blended" hingga masak (naik minyak)
  3. masukkan kicap ~ (kalau nak lebih kuah.. masukkan air)
  4. bila kuah mendidih, masukkan kacang panjang (hiasan je tu) dan ikan goreng tadi..
  5. kalau tak masin, tambahkan garam.
  6. letakkan cili hiasan dan bawang besar.
***selamat mencuba

2 comments:

  1. salam minggu kak..
    kak klu ikan bawal tu tak dibersihkan boleh??
    hehehhe.. lariksss.....

    nmpk cam sedap..nak rase tak boleh,ape kate pos ke jb satuuuu.....nk buat takde ongkos..
    :p

    ReplyDelete
  2. bk aka man,
    cuba man bayangkan makan ayam masak merah yang ayamnya tak dibasuh...

    nak pos? nanti akak bukak bisnes sejuk beku dulu...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...