Wednesday, January 27, 2010

Ketam goreng bercili


Dah lama tak menempek resepi di sini..
ok, jom layan resepi yang simple..

Bahan-bahan:
  1. 4 ekor ketam ~dibersihkan dan dipotong dua
  2. 4 ulas bawang kecil yg dikisar
  3. 1 ulas bawang putih yg diketuk
  4. 2 batang serai ~dihiris
  5. 5 biji cili api ~ dihiris
  6. 2 sudu besar cili kisar
  7. 2 sudu besar sos tiram
  8. 2 sudu besar sos cili
  9. 2 sudu besar sos tomato
  10. garam gula secukup rasa
ok cara masak..
  1. goreng ketam dulu dan toskan
  2. masukkan 2 sudu minyak masak dan tumiskan bawang putih, bawang merah, cili kisar hingga masak..
  3. masukkan sos tiram, sos tomato dan sos cili.
  4. dah naik minyak, masukkan ketam, serai dan cili api, garam, gula... kacau dan angkat..
siap....
boleh makan..

18 comments:

  1. uish..xpernah lagi rasa ketam goreng cili. biasa goreng kunyit je. pedas sangat tak?

    ReplyDelete
  2. lama x masak,
    lama x makan,
    tringat zaman anak dara dlu,
    slalu masak resepi ni..
    :)

    ReplyDelete
  3. aidi safuan,
    lg pedas lg sedap..

    ReplyDelete
  4. cikgu isza,
    cepat cari ketam, buleh masak..

    ReplyDelete
  5. pergh..ketam ni peberet ku..meleleh air liur nengok menu nih...

    ReplyDelete
  6. jmr,
    suka ye? cepat pegi pasar... beli... buat..hehehe

    ReplyDelete
  7. Ketam skank citnonet lah Kak...kan?
    Tak macam ketam dulu2
    Kat pasarnya semua ketam dah gred 2 dah...

    Yang 1st gred semua dah ada kedai seafood......

    P/S - Yang penting tukang masaknya hahahahaha

    ReplyDelete
  8. epoi,
    ketam jd cenggitu sebab takut kat resepi tu...

    hahahhaha....

    ReplyDelete
  9. Yang ni mesti I nak cuba ni....kena pegi pasar lah ni nampaknye hubby,..

    ReplyDelete
  10. touyakamura,
    lapar? kesiannya.. try cuba resepi akak ni..

    ReplyDelete
  11. Rosma,
    cari ketam yg besar2. baru best makan..

    ReplyDelete
  12. jumaat yang lepas dapat makan ketam...tapi sayang...ketam tak segar so rase die memang tak bape sedap...ermmm..lain kali nak cube resepi ni lah.. letak sos2 tu sume.huhu..tq for da resepi ye...

    ReplyDelete
  13. salam kak..

    tengok pic pun dah terpikat inikan pula rasanya...kena cube nie leh saya copy...saya follow akak juga jemput ke teratak amy ye...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...