Monday, September 15, 2008

Yum-yummy - bubur nasi minangrawa


Hari ini masak bubur nasi dengan roti telur je. Pekena air sirap. Ada orang kata bubur nasi tu 'moi'. Tak kesah apapun namamya. Janji kenyang. Anak-anak no halnye. Senang je masaknya. Resepi aku:
2 pot beras
2 biji ubi kentang
karot
udang kering, isi ayam
bawang kecil, bawang putih, halia ---> tumbuk
serai, bunga lawang, kulit kayu manis

1. Rebus beras sampai jadi bubur dan masukkan segala bawang yang ditumbuk, masukkan serai, bunga lawang + kulit kayu manis.
2. Ubi kentang, karot dan ayam -----> aku suka rebus di periuk lain dan bila dah empuk masukkan dalam periuk "moi" tu.
3. Masukkan garam dan daun sup yang dihiris. Kacau sampai pekat (suka hati masing-masing sebab ada orang suka cair, ada orang suka pekat - terpulang)
4. Bila nak makan, hidangkan bersama telur masin @ kacang tanah goreng @ bawang goreng.

Umphhh... sodap...

2 comments:

  1. tak acih ni! hari2 makan sedap!

    ReplyDelete
  2. Romi--> cari isteri pandai & rajin masak. InsyaAllah 2 bulan ko buleh gomok.

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...