Wednesday, April 21, 2010

kek gula hangus





dah lama tak masak memasak kat sini. rindu pulak rasanya . sejak dua menjak ni penyakit m.... menyerang... kat rumahpun, masak simple je .. sekadar nasi goreng or cukup menu "satu lauk, satu sayur"...


kali ni nak share resepi kek gula hangus yg paling simple.



Bahan-bahan


  • 1 cwn gula pasir

  • 1 cwn air

  • 4 sudu margerin

  • 4 biji telur - grade A

  • 1 cwn tepung gandum

  • 2 sk rata bicarbonate of soda

  • 4 sudu susu pekat manis

(guna je cawan minum teh tu..)


Cara-cara
  1. masakkan gula pasir hingga keperangan dan tuangkan air dan masak hingga mendidih dan masukkan margerin dan sejukkan. Ketepikan.
  2. Telur dipukul sekejap dan masukkan tepung dan susu pekat. gaul dan ratakan.
  3. Tuang gula hangus tadi ke adunan tepung kacau sebati dan masukkan soda .
  4. bakar atau kukus...


6 comments:

  1. senang jer rupanya buat kek nie.. kat rumah along bahasakan kek nie, Kek Sarang Semut..
    terima kasih sharing kak lin :)

    ReplyDelete
  2. salam sibuk ke.. kalau ade masa ziarah la blog saya ni...

    cantik la blog awak:) salam pekenalan.. kalau ade masa datang la ke blog saya


    http://pesananbersama.blogspot.com/vis


    http://sentiasa-bertaubat-pada-allah-swt.blogspot.com/


    http://jom-ketawa.blogspot.com/



    http://kongsi-atikel.blogspot.com/


    http://messagewith.blogspot.com/



    http://stduden-now.blogspot.com/



    http://melayu-di-dunia.blogspot.com/

    pilih la yang mana awak bekenan maaf kalau saya menyusahkan..:)

    ReplyDelete
  3. along,
    resepi tu dah ingat2 lupa.. kalu salah, jgn marah ye...

    ReplyDelete
  4. hamba Allah yg sgt lemah,
    thanks for coming. banyaknya blog. nnt saya melawat..

    ReplyDelete
  5. sedapnye... ade lagi ke.. sure am abg n kakak am dah abiskan...he..hee..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...